БРОВАРИ +5
НБУ USD 28.16

Поради лікаря: як відновитися після різдвяних та новорічних святкувань

Новорічні та різдвяні свята – це не тільки приємні зустрічі з родичами та близькими, а й масштабні застілля. Під час святкувань ми не звикли відмовляти собі ані в чому, і особливо в тому, що стосується їжі. Коли святковий період добігає кінця, а ваше самопочуття дещо погіршилось – потрібно працювати над своїм відновленням. Про те, як повернутися до буденного життя та налаштуватися на плідну роботу, розповідає Людмила Темченко, лікар загальної практики сімейної медицини, завідуюча амбулаторії №1 та лікар вищої категорії

Нормалізуємо свій раціон

Найголовніша проблема тривалих застіль – переїдання. Коли на столі є чимало смачних страв, важко втриматися та не спробувати кожну з них, часом не звертаючи увагу на свій звичний розмір порції. Через це згодом виникає чимало проблем: від відчуття постійної тяжкості у шлунку до набору зайвої ваги.

За словами Людмили Темченко, саме нормалізація режиму харчування є першочерговим завданням після затяжних святкувань: «Якщо під час застілля ви не змогли втриматися та з’їли в декілька разів більше, ніж звикли зазвичай, потрібно подбати про очищення організму. Доїдати залишки майонезних салатів, жирного м’яса та інших страв зранку – не найкраща ідея, раціональніше лишити їх на обід чи вечерю. А от сніданок – навпаки, має бути легким. До того ж, якщо ви не впевнені, що справді хочете поснідати, можна від цього взагалі відмовитися».

У перші дні після застіль рекомендується вживати якомога більше води. Також не варто змішувати не надто сумісні страви під час одного прийому їжі. Наприклад, не варто сприймати фрукти як десерт та заїдати ними рибну чи м’ясну страву. Деякі продукти є «конфліктуючими» між собою, тож їх краще вживати окремо.

А ось від голодування після тривалих переїдань потрібно відмовлятися. «Найпоширенішою помилкою є повна відмова від їжі після кількаденного переїдання. Повертатися до нормального режиму потрібно поступово. Голодування після надмірного споживання їжі – це величезне навантаження на організм. Тож у будь-якому випадку, їсти потрібно, але поступово зменшуючи свої порції та надаючи перевагу більш легким повсякденним стравам», - підкреслює лікарка Темченко.

Також лікарі закликають відповідально ставитися до термінів придатності приготованих страв. Доїдати «олів’є» на третій чи четвертий день після його приготування не можна, адже це може завершитися харчовим отруєнням. Тож обов’язково переглядайте запаси свого холодильнику та безжально викидайте на смітник усі небезпечні недоїдки.

Налаштовуємося на роботу психологічно

Новорічно-різдвяний період для більшості українців знаменується затяжними вихідними. Однак після цього доводиться повертатися до робочих буднів, що не кожному дається легко.

Щоб адаптуватися до роботи швидше, психологи радять одразу ж розпочати з виконання простих, але невідкладних задач. Не намагайтеся одразу братися за найскладніші справи – дайте собі час на адаптацію.

Також у цей період рекомендується приділяти більше уваги собі та своєму самопочуттю. «Якщо ви відчуваєте, що перші робочі дні після відпустки даються вам тяжко, спробуйте відволіктися від роботи по її завершенню. Влаштуйте собі невелику вечірню прогулянку на свіжому повітрі, а вдома – обмежте час взаємодії з комп’ютером. Якщо ви відчуваєте сильну втому – спробуйте лягти спати дещо раніше. Загалом, намагайтеся робити все, щоб увечері дистанціюватися від роботи та набратися сил до початку нового дня», - радить Людмила Темченко.

А отже, усього кілька простих правил допоможуть вам швидше повернутися до нормального ритму життя. Будьте здорові!

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

ПІДПИСАТИСЯ НА НОВИНИ