БРОВАРИ -0
НБУ USD 28.5

Поради лікаря: як уникнути отруєння грибами

У жовтні – самий розпал сезону грибів, тож багато мешканців Броварщини ходять до лісів на «тихе полювання». Однак нерідко трапляється й таке, коли до кошиків разом з їстівними потрапляють і отруйні гриби. Про те, як уникнути харчового отруєння та що робити, якщо маєте на нього підозру, розповідає директор Броварського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Ігор Кравцов

Як уникнути отруєння грибами?

На території України налічується більше 2 тисяч видів грибів і тільки близько 500 з них можна вважати їстівними. Через помилкове вживання отруйного гриба (навіть після тривалої термічної обробки) може настати тяжке харчове отруєння. Для того, щоб уникнути таких наслідків, варто дотримуватися наступних рекомендацій:

- Якщо є можливість, дикорослі гриби краще замінити на вирощені штучно, адже вони є повністю безпечними.

- Збирайте виключно ті гриби, у безпечності яких ви впевнені. За найменших сумнівів – навіть не кладіть їх до кошика.

- Не збирайте занадто молоді чи старі гриби, адже багато з них можна сплутати з отруйними.

- Не купуйте гриби на стихійних ринках. Відмовтеся від збору грибів біля автомобільних трас, виробничих підприємств чи на забруднених територіях. Гриби можуть увібрати в себе отруйні речовини та тим самим нанести шкоду здоров’ю.

- Тривала суха та сонячна погода – не найкращий час для «тихого полювання». У такий період гриб пересихає, з нього йдуть запаси води, тож токсини стають більш концентрованими.

- Ні в якому разі не їжте гриби у сирому стані чи без тривалої термічної обробки. Готувати їх варто протягом першої доби після збору. Варять лісові гриби щонайменше тричі протягом 30 хвилин, кожного разу змінюючи воду. Готові страви з грибами придатні до зберігання не більше доби.

gryby

Кому не можна їсти гриби та які є симптоми отруєння?

Як підкреслює Ігор Кравцов, навіть якщо гриби є стовідсотково їстівними, споживати їх можна далеко не усім: «Категорично не рекомендовано їсти грибні страви дітям до 12 років. Також від них варто відмовитися вагітним жінкам та молодим матерям, які годують дітей грудьми. Не надто безпечні гриби й для літніх людей, адже для них споживання таких страв може обернутися проблемами з травленням».

У випадку, якщо неїстівний гриб все ж був спожитий, симптоми харчового отруєння можуть проявитися як через півгодини, так і за декілька днів. За словами Ігоря Кравцова, в такому випадку людина відчуває різкий біль в животі та нудоту, у неї виявляється діарея, можуть виникати запаморочення, зниження пульсу, задуха та судоми. В особливо складних випадках у хворого починаються марення та галюцинації.

Як надати першу допомогу при отруєнні грибами?

Найголовніше правило - за наявності симптоматики потрібно терміново телефонувати своєму сімейному лікарю чи викликати екстрену медичну допомогу (103). «До приїзду лікаря, за можливості, прийміть сорбенти, зокрема, активоване вугілля. Також варто дотримуватися постільного режиму та вживати багато рідини: чистої води або холодного чаю. Воду можна трохи підсолити, щоб токсини швидше виводилися з організму. Від їжі, і особливо, від кисломолочних продуктів, навпаки треба відмовитися. І ні в якому разі не вдавайтеся до самолікування та не намагайтеся просто перечекати, поки отруєння пройде. Деякі гриби є смертельно небезпечними, тож на рахунку – кожна хвилина!», - підкреслює Ігор Андрійович.

Якщо є можливість, самі гриби чи приготовані з них страви варто зберегти та направити на лабораторне дослідження: це допоможе точно встановити причину недуги та допоможе лікарям правильно обрати лікування.

Будьте здоровими!

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Найбільш популярні

П’ятниця, 27 листопада 2020, 14:39
Понеділок, 09 листопада 2020, 14:40

Останні статті

П’ятниця, 27 листопада 2020, 14:39
П’ятниця, 20 листопада 2020, 11:59

ПІДПИСАТИСЯ НА НОВИНИ