ГОТУЄМОСЬ ДО ГРИБНОГО СЕЗОНУ РАЗОМ

Підберезовики, лисички, білі гриби… Саме їх можна знайти у кошиках броварчан у розпал грибного сезону. А він приходиться на кінець літа та майже всю осінь. На цю часами дощову пору року припадає і основна кількість грибних отруєнь. А все тому що не кожен броварчанин в цьому питанні досвідчений, та часом забуває, що поряд з їстівними ростуть отруйні гриби. З якими найнебезпечнішими грибами можна зустрітися у броварському лісі, дізнавався “ГР”

НАПОВНЮЙТЕ КОШИК ВДУМЛИВО!

Відпочинок на природі – це завжди прекрасно. Ліс, свіже повітря і… гриби, що так і просяться до великих кошиків. Але не всі їх можна туди скла дати, тим паче вживати.

Здавалось би, про що тут думати… Лише руку простягни і смачна вечеря у тебе «в кишені». Але наслідки такої вечері можуть бути непередбаченими.

І справді. Поряд з їстівними білими грибами, підберезовиками, польськими ростуть отруйні бліді поганки та мухомори. Найстрашніше, що вони надзвичайно схожі на їстівні. «Якщо бачите, що перед вами вже сформований середній чи великий гриб, в їстівності якого не сумніваєтесь – кладіть його у свій кошик. На маленькі ж гриби взагалі не звертайте уваги. Пам’ятайте, вони можуть бути отруйними», – радить завідуючий відділу лабораторних досліджень і «за сумісництвом» досвідчений грибник Віталій Прокопенко.

Виявляється все просто. Ваша особиста впевненість в їстівності гриба – і є вашою гарантією здоров’я, а інколи й життя.

Але це у більшості випадків стосується досвідчених грибників. Що ж робити починаючим? «Приєднуватися до досвідчених. Збираючи гриби радитися, а по завершенні прогулянки висипати весь зібраний «врожай» на галявину і разом з професійним грибником перебрати…», – радить Віталій Артемович.

Але на цьому поради не закінчуються. Варто обходити стороною зіпсовані гриби, а також гриби, що ростуть вздовж автомагістралей і поблизу сміттєзвалищ. Ще новачкам рекомендують звертати увагу на лисичок, підберезовиків та польські гриби. Адже їх важко сплутати з неїстівними.

Насправді, отруєнь через вживання грибів, подібних до сироїжок, зеленушок, печериць в нашому регіоні не так вже багато. Але вони є. По одному такому випадку було зареєстровано у 2015-му та вже в цьому 2016-му.

У 2015-му мав місце один летальний випадок. Враховуючи це, “ГР” вирішив розібратися, яким є найнебезпечніший отруйний гриб та який його вплив на людський організм.

СМАЧНО – НЕ ЗНАЧИТЬ БЕЗПЕЧНО

Броварський ліс наповнений секретами і таємницями. Найнебезпечніша представниця лісової флори – бліда поганка. Для того, щоб отруїтися вистачить маленького шматочка.

«Отруєння блідою поганкою в першу чергу зачіпляє центральну нервову систему та шлунково-кишковий тракт, – окреслює симптоматику Віталій Прокопенко. – Серед перших і головних ознак грибного отруєння вирізняються: болі та розлад шлунку, блювота, сплутаність свідомості, галюцинації».

Якщо після вживання грибів в якусь хвилину хоч щось з вищеперерахованого відчули, негайно звертайтесь до лікаря. До приїду бригади лікарів, промийте шлунок підсоленою або чистою водою, прийміть активоване вугілля.

Варто зауважити, що не тільки бліді поганки та мухомори становлять небезпеку. Іноді можна отруїтися й їстівними грибами. Для того, щоб цього не сталося:

а) не купуйте свіжих сушених чи консервованих грибів у випадкових осіб на вулицях та в інших, не встановлених для продажу місцях;

б) не вживайте старих, перезрілих, недоварених чи недосмажених грибів;

в) дотримуйтеся елементарних правил приготування та зберігання грибів;

г) будьте обачними при збиранні та вживанні дикорослих грибів.

Дотримуйтеся цих рекомендацій та будьте здорові!

Анна Антонова

Додати коментар


Захисний код
Оновити

ПІДПИСАТИСЯ НА НОВИНИ