НУ, ДУМАЮ, ПОЧАЛОСЬ! СЕЗОННА ТОРГІВЛЯ У РОЗПАЛІ

Літо – ідеальна пора для торгівлі. Продуктами, що користуються найбільшим попитом у сезон спеки, є прохолодні напої, морозиво, фрукти. Одна справа, якщо ви купуєте у магазині чи на базарі, де їх перевіряють. Зовсім інше, коли маєте намір придбати товар на стихійній торговій точці.

 

КАВУНИ-СМУГАСТИКИ

Кавуни – улюблена ягода для дітей та дорослих, появи якої щороку з нетерпінням чекають і малеча, і старші любителі смачненького. Сам по собі кавун дуже корисний, адже містить ряд мікро елементів. А от якщо до цього «коктейлю» додаються нітрати та інші хімічні речовини, говорити про користь складно. І якщо в магазинах та на базарах цей рівень контролюють, то в місцях стихійної торгівлі – не варто сподіватися на хоч якийсь натяк перевірки.

Якщо ви хочете придбати кавун, що продають обабіч дороги, приготуйтеся до того, що він, вірогідно, вже накопичив у собі важкі метали. Саме їх виділяють у повітря, разом із вихлопними газами, автомобілі, що безперервно курсують недалечко від «вітрин».

Більш доступні ціни можуть вказувати і на те, що вам пропонують замість столового так званий великоплідний (кормовий) кавунець. Він має більш товсту шкірку, більший розмір та не такий насичений смак – ось і все пояснення такої економії.

Взагалі, до перших продуктів, що з’являються на прилавках, слід ставитися з обережністю, бо те, що достигає раніше сезону, скоріш за все, було вирощено на стимуляторах. Завідуюча гастро-ентерологічним відділенням Броварської ЦРЛ Світлана Лавро виділяє декілька топових продуктів, які можуть призвести до розладів травлення: «Весною – це перша зелень, влітку – кавуни, ними труяться найбільше, восени – гриби».

Тож навіть якщо і дуже хочеться скуштувати кавун в кінці червня, слід пам’ятати, що така рання смакота може закінчитися загостренням хвороб шлунку, підшлункової, жовчного міхура або ж взагалі харчовим отруєнням.

КВАС – НАПІЙ КОРИСНИЙ, АЛЕ…

Хто з нас не любить випити склянку прохолодного, освіжаючого квасу у літню спеку? Тим паче, що напій не потрібно довго шукати. Всі точки продажу розташовані у людних місцях. На це і розрахунок: ви, зморені спекою, поспішаєте у справах, і тут бачите велику жовту бочку, що майорить вивіскою «Квас». Складно втриматися.

І хоча продаж квасу – це доволі ризикований бізнес, власники не відмовляються від нього, адже разом з тим, він є прибутковим. Взагалі, хлібний напій – це продукт бродіння, що швидко псується. Якщо, наприклад, реалізатор не продав за день всю бочку і на завтра залишив декілька літрів, які «грілися» під палючим сонцем, то є всі шанси, що людина, спробувавши такий напій, може отруїтися.

Для того, щоб квас можна було продавати без остраху, потрібно мати дозвільні документи. Їх видає Держспоживслужба опісля детального вивчення якості і складу самого продукту. Перевіряють і умови, в яких працюють продавці, їх зовнішній вигляд та наявність медичних книжок. Не менш важливий пункт – умови транс портування та зберігання напою.

Якщо у підприємця немає відповідних документів, то і немає гарантії безпеки продукту. Таємницею за сімома замками залишається інформація про те, як, наприклад, миються величезні ємкості, в яких продають квас. І чи їх взагалі миють... Чи сам бідон знаходиться у належному стані: без іржі та сторонніх предметів.

Але занадто хвилюватися не слід – у Броварах ретельно контролюють «квасовиків». «Щодо реалізації квасу, то у нашому місті не може бути ситуацій, коли продавці стоять незаконно. Ми ці випадки оперативно відстежуємо і одразу усуваємо. Підприємці зрозуміли це, тому самі приходять, приносять документи, не чекаючи перевірки. З квасом у нас порядок», – розповідає Олег Єжаков, в.о. начальника спецвідділу контро лю за станом благоустрою та зовнішнім дизайном міста.

НЕБЕЗПЕЧНЕ «ВУЛИЧНЕ» МОРОЗИВО

Широкий вибір смаків, хрумкі вафельні скоринки і все це – просто дорогою додому. Адже так зручно, прогулюючись вулицями міста, купити собі ванільний, полуничний чи шоколадний ріжок, а можна по одній кульці кожного.

Попри все, морозиво залишається одним із найризикованіших видів «вуличного перекусу», адже створити умови, які повністю відповідали б усім санітарним нормам, на вулиці буває дуже непросто. Та більшість це не лякає.

Вони не зважають, що холодильник стоїть на вулиці, що пил в нього залітає, і комахи, які шукають прохолоди. І те, що у продавця нема належних умов для роботи і він не може навіть нормально помити руки. Не кажучи вже про ложку для морозива, яку омивають у одній иі тій самій посудині після кожного клієнта. Та нехай. Заради насолоди від улюб лених ласощів можна й ризикнути.

Та наша вам щира порада – якою б не була літня спека, краще зайти в магазин чи знайти місце, де легально продають той чи інший продукт. Не слід ризикувати своїм здоров’ям, адже воно вартує дорого.

Богдана Дем’янчук

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Найбільш популярні

Останні статті

Понеділок, 19 листопада 2018, 14:19

ПІДПИСАТИСЯ НА НОВИНИ